top of page

Як тримати під контролем своє психологічне здоров'я у час війни?

Зіткнувшись із війною, весь світ, а особливо жителі України на даний момент переживають багато сильних емоцій. Для більшості людей це інтенсивні почуття тривоги, смутку, горя та гніву. Вони є абсолютно здоровими та нормальними. Проте дехто може переживати більш тяжчу реакцію на події, які відбуваються.

Важливо пам’ятати, що кожна людина по-різному реагує на травму і кожен має свій власний рівень толерантності до важких почуттів. Щоб впоратися з цими емоціями, ви можете зробити деякі речі для себе та інших. Експерти рекомендують залишатися на зв’язку з людьми та намагатися бути оптимістичним щодо майбутніх подій. Саме це є основним ключем до того, щоб пережити важкі часи.



Типові реакції, які виникають під час воєнного стану

-шок;

-страх і тривога за майбутнє;

-дезорієнтація; труднощі з прийняттям рішень або концентрації уваги

-нездатність зосередитися;

-апатія і емоційне заціпеніння;

-дратівливість і злість;

-смуток і депресія ;

-відчуття безпорадності;

-різкі зміни в харчуванні; втрата апетиту або переїдання;

-плач без видимої причини;

-головні болі та проблеми зі шлунком;

-труднощі зі сном;

-надмірне вживання алкоголю та наркотиків;


Як впоратися з відчуттям провини?

-Перше, що вам потрібно зрозуміти те, що ви абсолютно не винні в тому, що військові дії відбуваються в вашій країні. Подумайте про справжні причини конфлікту і зосередьте свої негативні емоції на них, а не на собі.

-Дозвольте собі сумувати і не намагайтеся показати свою радість від спасіння, якщо ви цього не відчуваєте.

Якщо ви боїтеся, що ваші дії будуть дратувати інших, ви можете пояснити, що з вами сталося і чому ви так себе почуваєте. Вас зрозуміють та підтримують.

-Спілкуйтеся з кимось, хто переживає або переживав такі ж емоції.

Знайдіть спільноту однодумців, яка також була змушена покинути рідні землі і шукати прихисток в інших країнах. Діліться своїми почуттями. Це допоможе вам зрозуміти, що ви не тільки боретеся з такими складними емоціями, але й зможете краще визначити свої думки та емоції та зрозуміти, як на це реагують інші люди.


14 переглядів
bottom of page